$10.00

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [3631]

Recommend
4 
 Thumb up
 tip
 Hide

d3meeples :: Kastélyok Burgundiában

Ferenc Szekeres
Hungary
Budapest
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Most komolyan... Kastélyok, várak, birtokok??? Nem hiszem, hogy 2011-ben, amikor Stefan Feld The Castles of Burgundy-ja megjelent, nem számított elcsépeltnek a téma. Ilyen szempontból mindegy a játék földrajzi, történelmi (vagy fantáziabeli) elhelyezése. Én nem vagyok társasjáték veterán, de már én is unom, hogy a stratégiai játékok jelentős része ugyanazzal a tematikával rendelkezik. Már ha ez annak számít, talán inkább csak egy képi világ, ami valamennyire vonzóbbá teszi a lapkarakosgatást.
Csakhogy furcsa módon, amíg az absztrakt játékok vonzanak engem, addig a kastélyok, várak, birtokok egyre kevésbé.
Lehet, hogy kezd számomra fontosabbá válni a téma? Valamennyire biztosan, de igazából azt hiszem, hogy inkább csak arról van szó, hogy míg mechanikákban nagyon sokszínűnek érzem a játékfelhozatalt, addig körítésben eléggé szűkös a választék.

A Castles of Burgundy-t végül a Gémklubban Zoli ajánlására vettem meg. Már nézegettem egy ideje, de a külcsín valahogy nem ragadott magával, ráadásul a kockáktól is tartottam egy kicsit. A BGG-s előkelő helyezése miatt néha-néha elgondolkodtam rajta, de mindenféleképpen szükség volt egy lökésre a vételhez. Úgy tűnt, hogy ideális lehet két fővel, és állítólag a lányok is szeretik.

Amikor kibontottam a játékot, akkor már a megjelenés is közelebb került hozzám. Nem, azért nincs az élmezőnyben, de nem csúnya. Kicsit meg kell szokni, hogy ahova néz az ember, ott a dobókockáról megszokott különböző számú pöttyök tekintenek vissza rá. Picit szokatlan, és nem is feltétlenül esztétikus. De legalább egyértelműsíti, a dizájn a funkcionalitás alá van rendelve. Amúgy nagyon átgondolt felépítésű az egész, nincs is szükség segédletre, mert a játékos táblán minden információ fel van tüntetve.

Van egy központi tábla, ahonnan be lehet gyűjteni a különböző típusú épületeket, területeket, árukat, amelyeket a saját tartalékunkba, raktárunkba helyezhetünk el. Innen kerülhet valami ténylegesen a birtokba. A játékban mindennek van egy 1-6 közötti értéke, ami alapján eldől, mi az, amit tehetünk, és mi az, amit nem. Ez persze kockadobással dől el. No de semmi pánik, a játék tökéletesen tervezhető, jól felépített stratégiákat lehet véghez vinni a dobások eredményétől függetlenül. Ezért persze tenni kell, mert magától itt sem épül fel semmi.

Két kockával dob minden játékos (az egyik egy harmadik, fehérrel is, ami az újonnan érkező áru helyét határozza meg), ami egyben azt is jelenti, hogy mindenkinek két akciója van a körében. Ezek a következők lehetnek: fő tábláról lapka levétele, lapka lerakása a birtokra (ilyenkor mindig valami építési bónuszt kap a tulaj), áruk eladása, munkáslapkák elvétele. Ez utóbbi zseniális húzás, ugyanis a munkások a dobott értéket eggyel módosítani tudják. Azaz, ha szerencsétlenül gurítunk, akkor is tudunk mit tenni, és a stratégiánkba ezt be is kell építeni. Amúgy majdhogynem mindenért pont vagy pénz szerezhető. Eléggé kiegyenlítettnek tűnik a játék. Bár volt olyan, hogy elhúztam 50 ponttal Anettől, de néhány kör múlva meg utolért (sőt, meg is előzött), mert az ő pontgyűjtése másképpen volt ütemezve.

A lapkatípusokra némi jóindulattal rá lehet fogni, hogy valamennyire tematikusak, és a saját táblán történő elhelyezésük valami olyan bónuszt ad, ami összefüggésbe hozható a jellegükkel. Viszont az áruknál úgy tűnik, elfogyott az ez iránti igény, ugyanis ott már csak színek vannak. Pedig nem nagy durranás hat fogyasztási cikket kitalálni, és ahhoz néhány illusztrációt készíteni.

A teljes játék 5 fázisból áll, amelyek során újratöltődnek a megszerezhető lapkák, a fázisok pedig öt fordulóra oszthatók. A szabályrendszer azért összetettnek mondható, sok dologra kell figyelni, nem is merülök el a részletekben, mert csak elvesznék. De gyorsan bele lehet rázódni, és utána gördülékenyen megy minden.

A játékidő nálunk olyan 60 perc körül mozog. A ki- és elpakolás viszont picit lehetne kevesebb is. A kibontás után minden lapkát összeömlesztve raktam el, aztán sűrűn szidtam magam a következő alkalommal, ugyanis elég macerás szétválogatni a különböző lapkatípusokat. Utána már külön tasakokba raktam el a játék végén, így lehet nyerni pár percet.

Alapvetően itt is mindenki a saját dolgaival foglalkozik, és nagyon konfliktusmentesen lehet játszani. Ugyanakkor, ha kifigyeljük, hogy ki mire hajt, és azt szépen megakadályozgatjuk úgy, hogy közben mi sem járunk rosszul, akkor kimondottan konfrontatív is lehet a játékmenet. Mivel még szeretnék vele játszani, mi inkább az előbbit alkalmazzuk.

Amúgy hurrá, Anettnek tetszik. Nekem is. Mindenféle negatív megjegyzésem eltörpül a játék nagyszerűsége mellett. Gyors, de gondolkodtató, a kockák ellenére nagyszerűen tervezhető, kiegyensúlyozott, sokféle stratégia lehet eredményes, és végül egészen szép látvány, ahogyan kiépül a birtok. Az ára pedig kimondottan barátságos… Mármint ahhoz képest, amit kapunk, mert sajnos az ilyen kategóriájú társasok már bőven 10e fölött szoktak lenni.

Szóval én jó szívvel tudom ajánlani, de azért aki nálam érzékenyebb a témára, az elképzelhető, hogy nagyon száraznak érzi majd, mert ha úgy nézem, ez is csak számok és lapkák ide-oda pakolgatása.
Twitter Facebook
2 Comments
Today 7:35 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
9 
 Thumb up
 tip
 Hide

Every Man Needs A Shed :: ...before the storm

Anthony Boydell
United Kingdom
Newent. Glos
Unspecified
flag msg tools
designer
mbmbmbmbmb
How I'd like things to pan out today:

SdJ: Machi Koro
KSdJ: Elysium

Reasoning?
- because me banging on about how good MK is was what (apparently) got Wolfgang from Kosmos interested in looking at it 'to license' in the first place!
- because Matt and Brett are gaming pals!

Mind you: Colt Express is a blast and Orleans is drawn by Klemens, so...
Twitter Facebook
0 Comments
Today 6:58 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
 
 Thumb up
 tip
 Hide

The Adventures of Tarlin :: 1-1 Attack on Sandpoint

Thom McAlister
United States
Muncie
Indiana
flag msg tools
mbmbmbmbmb
As Tarlin approached the Sandpoint city gate, he was shocked to see the guards in the midst of an attack. Running into the fray, Tarlin was able to grab a discarded Bastard Sword +1. The cleric fight off a Goblin Pyro, a Skeleton Horde, and a Goblin Raider. His assistance was enough to aid the guards to regain control of the city gate.

Tarlin moved further toward the city square. The goblins were moving secretly through the town like a Monster in the Closet. Every turn, the cleric felt as if he would be able to pounce upon the enemy--but nothing was there! As he stalked his prey, it soon became clear that they were stalking him! A goblin riding a giant lizard, Ripnugget and Stinkfoot, attack and struck hard. However Tarlin was able to catch them on a rebound and caused them to retreat.

Turning a corner while following the goblin and lizard, Talin became swept up into the Swallowtail Festival. The cleric caught his breath and healed himself before moving further in. Suddenly a Goblin Cutpurse attacked, but it was subdued. A sign from the gods revealed that Tarlin had become honored with the Blessing of Lamashtu, likely due to the recent recovery of the shrine*. The crowd backed away as the swordsman, Tsuto Kaijitsu called for a duel. As soon as Tarlin defeated the fighter, Ripnugget and Stinkfoot attacked from the shadows to beat down upon the cleric. After getting back put, the cleric was about to take the fight back to the goblin and its lizard mount. As the crowd cheered on, Tarlin stood victoriously.

*See Blog Post "B3-Black Fang's Dungeon"

Deck Changes:
removed--longsword, blessing of the gods
added--bastard sword +1, blessing of lamashtu
Twitter Facebook
0 Comments
Today 6:37 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
4 
 Thumb up
 tip
 Hide

It Beats Watching The TV :: Street Spirit

Stuart Burnham
United Kingdom
Abingdon
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Yesterday I mentioned about us dashing off to the country for a peaceful and relaxing night away: We arrived in the Cotswolds early in the afternoon (it's not far) and spent a pleasant couple of hours mooching around and partaking of tea and cake, looking in curio shops at the odd juxtapositions such as the one below;I mean, if you're in for a bit of fancy old crockery why not pick up a boars head or a firemans helmet as well?
(Is there a "Taxidermist" occupation in Agricola I wonder?)

Settling "inn" to our coaching house for the early evening - no wifi, phone lines all down, power problems due to recent electrical storms and "cash only please"; it was like being transported back in time!
What a good job that a little travel companion had been squirrelled away in the suitcase...
A nice couple of games of Arboretum with a beer in the lounge bar.We drew admiring and/ or quizzical looks from some other patrons; the landlady thought it was "very sweet" that we were playing a game.
I've written before about Arboretum - (it's very good, I love it) but I don't think it's best with 2; it's fun working out what the other player must(?) be holding when you're down to a few cards in the deck though and you can be more assured in what you discard; I do think that there is a definite trick in holding on to the 4/5/6 cards early on and playing high or low first off to build your Arboretum strategically.
In one game we both built a main path of 2-7 in a variety of colours and then topped and tailed with the 1s and 8s where possible; it's very interesting indeed exploring this little gem. I can't remember the totals, but we both scored pretty high in the games, and results were close.

So, a spot of dinner and then a relaxing "early night"?Ermm, no, you see we weren't aware of the annual music festival / street party that was to take place literally outside our bedroom window (until we rocked up, at least) with all the noise and drunkeness that it entails. Many, many bands from 7pm until about 12:30am, and pretty darn good they were too.

Oh well - If you can't beat 'em, join 'em...!

However the old "a change is as good as a rest" adage is not strictly true now, is it?
/// Obligatory SDJ /KSDJ guesses - Machi Koro and Broom Service \\\
Twitter Facebook
0 Comments
Today 6:29 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
 
 Thumb up
 tip
 Hide

Point Salad Game Night :: July 5, 2015

Dustin Potter
United States
Marcellus
New York
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Attendees: Dustin, Lindsey, & Katie
Venue: Dustin & Lindsey's Apartment v2.0

Game --- Winner/Result:
1. Concept* --- 35/36
2. Sushi Go! --- Dustin
3. Gloom --- Dustin

*Friendly varientTwitter Facebook
0 Comments
Today 3:19 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
8 
 Thumb up
 tip
 Hide

Painting for Profit and Pleasure :: Independence

Michael Jordal
United States
Austin
Minnesota
flag msg tools
Ike Clanton painted by me for Wild West Exodus
mbmbmbmbmb
I hope everyone in the US had a great 4th of July weekend. In honor of it I finished an independent character.


Got a chance to play a game of skirmish as well. My mercs were able to take out my opponents Imperials.


It was a great game and my mercs were able to come up on top by avoiding Vader and picking off Tuskens and some of the weaker imperial figures.
Twitter Facebook
2 Comments
Today 3:19 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
 
 Thumb up
 tip
 Hide

GamesByRich.com: Classic Games Redefined blog :: How to play Ordigo (video)

Richard Hutnik
United States
Poughkeepsie
New York
flag msg tools
designer
mbmbmbmbmb
This is my Go-like game on half a checkerboard. Here is how to play:

Twitter Facebook
0 Comments
Today 2:27 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
1 
 Thumb up
 tip
 Hide

Low Player Count Podcast :: Big Fun in a Little Box with Shawn: Pixel Tactics & Valley of the Kings

Travis Hill
United States
Dallas
Texas
flag msg tools
mbmbmbmbmb


Big Fun in a Little Box with Shawn: Pixel Tactics & Valley of the Kings

In this minisode, Shawn gives a quick overview and review of Pixel Tactics & Valley of the Kings.

The point of minisodes is to give listeners a small 5-15 minute episode in-between full-length episodes, that is devoted more to reviews, news, and more.

Twitter Facebook
0 Comments
Today 1:30 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
 
 Thumb up
 tip
 Hide

Lionrampant's 2015 10x10 Challenge :: Game Played (53 of 100) - I3

Aaron Thorne
United States
Valley Park
Missouri
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Play Report: Now this game of Empires in America was more in line with my prior experience; a loss due to overwhelming British force. Prior to the Seven Year War I outnumbered the British. Those excess leaders got retired and then I never saw them again. Meanwhile, wave after wave of British kept showing up, and when you have one leader (who isn't Montcalm) to fend off multiple British spearheads it just doesn't work. I ended up earning a Marginal Defeat. When one British army rolled six hits on eight dioe, I knew I wasn't going to win this game.
Twitter Facebook
0 Comments
Today 12:44 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
2 
 Thumb up
 tip
 Hide

Kickstarter Preview :: Sky Tactician Pledge

derek heath
msg tools
Hi everyone! Our Kickstarter campaign is just about ready to launch, so today we want to give you a sneak peek to one of our pledge levels: the Sky Tactician pledge.

This pledge level is the standard Sky Relics box that comes with everything you need for the Skirmish Mode and the Adventure Mode: tokens, over charts, cloud terrain, 20 cannon cards, but best of all, it comes with 30 miniatures and over 12 different types of SkyShips to choose from. All of this plays on two 18” x 18”game boards for a massive playing field. With 40 ship cards, this starter box offers a full and diverse experience.The Sky Tactician pledge level will be $60 on the Kickstarter. Keep in mind that this standard box has a retail price of $100 when we officially launch Sky Relics in January 2016. This is why you should jump on the Kickstarter! In order to get Sky Relics off the ground, we are giving supporters discounted copies of the game.

In other developmental news, we have sent demo boxes out for some amazing supporters to play test and to paint the miniatures. We’d like to give a big shoutout to Models Workshop for their support. If you haven’t heard of them, check them out! They give great tutorial videos on how to paint miniatures and do some truly amazing work. You can check them out here:

http://www.models-workshop.com/
Twitter Facebook
0 Comments
Today 12:39 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [3631]

Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.