DSA spellenblog

Blog voor mini spelverslagen van de DSA Spellengroep. Blog for session reports of the DSA Games Group.

Archive for Marco

Recommend
6 
 Thumb up
 tip
 Hide

Beachboys en Steampunk gaan prima samen

Marco
Netherlands
Arnhem
Gelderland
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Mission: Red Planet
Factor: ???
Speeltijd: 60 min en 35 min
Spelers: Ivo, Lieke, Marco, en Nicky
Locatie: bij Ivo en Lieke
Datum: 3-5-2011

Mars
Iets na acht uur kwam ik aan in het huis van de kat, waar ook Ivo en Lieke mogen wonen. Ook Nicky was al gearriveerd.
Ivo had de nobele taak om het spel uit te leggen. Toen hij hoorde dat Nicky het spel al vaker had gespeeld, en ook ik zo'n vier jaar geleden al mannen naar mars had gestuurd, vroeg hij zich af waarom hij dat moest doen. Hij kwijtte zich nochtans goed van zijn taak, en een half uurtje later konden we beginnen.
Lieke verontschuldigde zich nog dat er geen versnaperingen in stijl waren omdat ze niks kon bedenken dat bij het thema paste. Ze slaakte dan ook een kreet toen Nicky droog opmerkte dat (mini-)Marsen natuurlijk teveel voor de hand lagen. Of Milkyways. (Of Spacecake, of raketijsjes...)

Mars der astronauten
Het spel speelde snel en al vrij vlot kwamen de eerste astronauten op Mars aan. De strijd om de meerderheden ging redelijk gelijk op, zodat de punten bij de eerste telling niet ver uit elkaar lagen. In beurt 6 (de eerst beurt na de eerste telling) speelden we alle vier onze Recruiter uit, zodat we alle rollen weer tot onze beschikking hadden. De explorer werd veelvuldig gekozen en de astronauten die niet werden gedood door soldaten en niet werden verleid door gevaarlijke vrouwen, reisden daardoor veelvuldig over het oppervlak van de rode planeet.
Ivo had inmiddels de Beachboys opgezet. Volgens eigen zeggen omdat alle andere muziek was ingepakt of in de auto lag. De Steampunk-vormgeving van het spel bleek prima te mixen met de zomerse surfsound.

IJskoningin
Bij de tweede telling begon het op te vallen dat Lieke vooral ijsgebieden controleerde. Zij ontpopte zich gedurende het spel tot een heuse ijskoningin en wist uiteindelijk 24 ijskristallen buit te maken. goed voor de 9-punt bonus voor de meeste ijskristallen, en tezamen met de een achtpuntsgebiedenbonus genoeg voor een overwinning on the rocks.
Van de andere ruimtevaarders moest Ivo het met 33 punten afleggen tegen Marco en Nicky, die allebei 39 punten behaalden. Bruno Faidutti himself schreef op de boardgamegeek dat een tie een tie is - geen tiebreaker dus in Mission: Red Planet.

Eindstand
1. Lieke (41 punten)
2. Nicky (39 punten)
Marco (39 punten)
4. Ivo (33 punten)

Nog een keer
Omdat het eerste spelletje slechts een uur duurde, besloten we het nog een keer te spelen. Lieke deed niet mee, want die had nog belangrijk werk te doen. Zonder femme fatale kregen nu ook de heren een kans om het spel te winnen.

Arme rode planeet
Met z'n drieen speelt dit spelletje bijzonder vlot. Maar misschien pakten we het ook niet al te handig aan. Na de eerste paar beurten was het vooral Nicky die mannen op mars had weten te krijgen, en dan ook voornamelijk geconcentreerd in Tritonis Sinus. Marco's en Ivo's astronauten bleven vervelend genoeg aan de grond of raakten lost in space. Mars was dit keer ook niet zo rijk aan grondstoffen: er waren maar twee 3-gebieden en ook maar twee of drie 2-gebieden.

Gelukkige groene marsmannetjes
Marco kon, door samenloop van omstandigheden, tweemaal de recruiter spelen, en daarom ook driemaal de scientist. Dat zorgde ervoor dat hij drie bonuskaarten in handen kreeg. Verder kon hij al redelijk vroeg in het spel een royale meerderheid krijgen in beide 3-gebieden. Ivo en Nicky lieten de groene marsmannen relatief met rust, zodat marco na 35 minuten een relatief makkelijke overwinning behaalde. Ivo werd weer laatste; wederom met 33 punten.

Eindstand
1. Marco (64 punten)
2. Nicky (38 punten)
3. Ivo (33 punten)
Ivo: "Ik vind het een erg leuk spelletje, maar ik heb het gevoel dat ik er nog niet zo goed in ben".
Twitter Facebook
0 Comments
Wed May 4, 2011 12:29 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
5 
 Thumb up
 tip
 Hide

Op stoom

Marco
Netherlands
Arnhem
Gelderland
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Steam
Factor: 1.61
Speeltijd: 150 min
Spelers: Maaike, Marco, Nicky en Peter
Locatie: bij Peter
Datum: 26-4-2011
Vertraging (we apologize for the inconvenience caused)
Te laat kwam ik aan op de Wezenlaan. En toen was ik ook nog de enige voor wie de spelregels onbekend waren. Gelukkig lijkt het spel een beetje op Railroad Tycoon, dus het spelconcept kende ik al wel. Maaike legde in sneltreinvaart de regels uit (pun intended) zodat we snel op stoom konden komen (pun er met de haren bijgesleept). De regels leken erg op die van Railroad tycoon, en de verschillen klonken logisch en leken verbeteringen ten opzichte van RRT. Met de regel over spelersvolgorde had ik het meeste moeite. Toen Peter het nogmaals had uitgelegd begreep ik het eindelijk. Maar toen bleek dat Peter het ook niet goed had begrepen/onthouden en zodoende had ik nu een perfect begrip van de verkeerde regel!

Vliegende start
Marco had het hoogste startbod (4) en mocht daarom als eerste een 'rol' kiezen. Hij koos er voor om als eerste te mogen bouwen. En zo kon het dat Marco het alleenrecht kreeg op de rechterkant van het bergachtige Amerika-bord terwijl Maaike, Nicky en Peter alledrie aansloten op New York. Dat zorgde voor een vliegende start voor Marco. Vier steden en veel blokjes die over veel links bezorgd konden worden.

Noord-zuidlijn
In het verdere verloop van het spel verbond Peter in het midden het Noorden en Zuiden met elkaar, terwijl Nicky en Maaike kibbelden om in het westen de Noord-Zuidlijn aan te leggen. Peter pakte in het begin vaak de 'betere loc-rol', terwijl Marco fan was van de extra-stad-optie. Nicky's loc werd ook steeds beter, zodat het kon dat na een beurt of 5 Nicky ineens leveringen over 6 links begon te verzorgen. Ook Peter's leveringen werden over steeds langere afstanden gedaan.

Verkeerde spoor
In het eindspel zat Marco op het verkeerde spoor. Zijn leveringen werden steeds korter 5,4,3, terwijl de concurentie steeds langere leveringen deed. Bovendien sloot iedereen aan op het oostelijke Marco-bolwerk zodat zijn mogelijkheden steeds minder werden. Hij verzuimde verbindingen te blijven maken en de nieuwe-blokjes-optie te pakken. Peter deed dit veel beter zodat hij in het in het zicht van het eindstation nog een wissel in de stand kon bewerkstelligen.

Uitslag
1. Peter (46 punten)
2. Marco (43 punten)
3. Maaike (36 punten)
4. Nicky (33 punten)

Epiloog
Ik vind Steam een erg leuk spel. De juiste randomelementen zijn uit RRT weggehaald (het trekken van kaarten, het zitten na de speler die hoog geboden heeft om te mogen starten, de blokjes die je uit de zak trekt). Wat ik wel jammer vind is dat de bonussen voor het maken van trajecten, zoals op de nieuwe RRT-speeelborden, ook is weggelaten.
format edited, rr
Twitter Facebook
2 Comments
Wed Apr 27, 2011 10:33 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
4 
 Thumb up
 tip
 Hide

Per ongeluk ontdekt

Marco
Netherlands
Arnhem
Gelderland
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Age of Empires III: The Age of Discovery
Factor: 1.60
Speeltijd: 180 min
Spelers: Auke, Jaap, Marco en Marianne
Locatie: bij Jaap en Marianne
Datum: 5-4-2011
Geschiedenis
Dinsdag 5 april schrijven we geschiedenis. Niet alleen varen Portugal, Spanje, Nederland, en Frankrijk uit om de nieuwe wereld te ontdekken, veroveren, en bezetten, maar spelen we op DSA ook voor het eerst met twaalf spelers op 3 verschillende locaties!

Meer geschiedenis
En onze ondekkingen in Amerika zijn per ongeluk tot stand gekomen. Ik was me vergeten in te schrijven voor deze dinsdag. En Jaap en Marianne waren dat ook vergeten. Op de uitnoding om dan bij Jaap en Marianne alsnog een spelletje te doen, gingen niet alleen ik, maar ook Auke dankbaar in. Ik nam "Age of Empires" mee omdat ik ongeveer een jaar geleden ook bij Jaap en Marianne was in de verwachting dat we AoE zouden gaan spelen. Toen bleek het per ongeluk "Age of Mythology" te zijn. Nu dus 'the real thing'!

Spelverloop
Jaap kwam goed uit de startblokken en had vrij snel 4 suiker voor zich liggen. Marco richtte zich op de gebouwen, Auke op ontdekkingen en Marianne verzamelde elke ronde weer de nodige specialisten. De aanwezigheid in de nieuwe wereld ging redelijk gelijk op. Na de tweede telling stonden we dan ook vrijwel gelijk (2 punten verschil tussen de eerste en de laatste plaats).

Inmiddels hadden Auke en Jaap veel handelswaar verzameld. Jaap bleef zich op handel en de nieuwe wereld concentreren, terwijl Auke ontdekte en handelswaren bleef verzamelen. Ook Marianne ontdekte veel en had twee nette setjes handelswaar. Met de gebouwen liep ze wat achter, net zoals Jaap met de ontdekkingen achterliep. Marco had veel gebouwen, deed op alle fronten een beetje mee, en bracht tegen het einde van het spel de nodige soldaten naar de West.
De laatste ronde was uiteindelijk de beslissende. Hier zijn heel wat sub-optimale zetten gedaan waar Marco uiteindelijk het meest van profiteerde.

Uislag:
1. Marco (102 punten)
2. Jaap (97 punten)
3. Marianne (94 punten)
4. Auke (90 punten)

Opmerkelijk detail in de laatste ronde, was de keus van Auke om in Brazilie Marianne aan te vallen, in plaats van Jaap. Dat had Jaap 4 punten gekost, en Marianne er 2 opgeleverd....
format edited for consistancy rr
Twitter Facebook
0 Comments
Thu Apr 7, 2011 4:16 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls

Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.