Recommend
6 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

21 Days» Forums » Reviews

Subject: Een soort van review rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Frank Geest
Netherlands
flag msg tools
Avatar
mbmbmb
21 Days solo; de Scruffs-variant

De aanleiding

Zomaar op een dinsdagavond, ergens dit voorjaar, mochten mijn eega en ik kennismaken met het prototype van 21 Days. En dat niet alleen, wij speelden ons eerste potje onder begeleiding van de maker. Een luxe waarvan wij overigens wel vaker willen genieten (Hello....Vlaada? Ignacy?). Maar goed, samen overleven: het is net het echte leven. Dus, kom maar op!

Het spel in het kort

Het is overigens feitelijk tweemaal overleven. Heb je net een scheepsramp overleefd moet je 21 dagen vol te zien houden op vlot. Daarbij lastig gevallen door: haaien, kwallen, een octopus en wat die meer zij. Daarbij laat de kwaliteit van het vlot te wensen over.
21 Days is een dobbelspel dat vlot speelt. Ondanks de prominente rol van de dobbelstenen wordt toch de illusie gewekt dat je behoorlijk wat invloed hebt op het spelverloop. Dat je dus lekker en goed bezig bent. Het samenwerken versterkt die indruk. Maar dit is een wolfje in schaapkleren en niets is wat het lijkt. Nou ja, veel dan.
De mechanismen zijn divers van aard en op bijzonder originele wijze toegepast. Vormgeving is ronduit schitterend. Daar is zichtbaar veel tijd en energie aan besteed. Variatie genoeg. Het spel wordt gespeeld met vier karakters die je uit twaalf te kiest. Ieder karakter heeft zijn eigen kwaliteit waar het overleven betreft. . Het verhaal wordt 'gestuurd' door het logboek dat 3 weken omvat in 21 gebeurteniskaarten. Paar week neemt de moeilijkheidsgraad toe. Ook de samenstelling van het logboek varieert.
Inmiddels heb ik mogen ervaren dat het speel keer op keer een ander verhaal vertelt en dus ook telkens een andere beleving is
(Zie voor spelregels en nadere speluitleg: hier zal snel wel een linkje komen)

De Scruffs-variant

21 Days is van oorsprong een print-and-play solospel dat geleidelijk aan gegroeid is tot een volwaardig bordspel dat met vier spelers gespeeld kan worden. Voor nu gaan we echter even terug naar de basis.
In de Scruffs-variant speel je met drie karakters en een hond. Inderdaad, .......Scruffs genoemd. Scruffs heeft vooral een ondersteunende aan het begin van de actiefase. Zijn eigenschappen zijn beperkt maar toch Scruffs net even het verschil maken waar dat anderen niet kunnen.Scruffs-kaart. Als Scruff een kracht heeft van meer dan vier mag hij aan het begin van de actiefase dobbelen voor iets extra's


Spelverslag

Vandaag bestaat mijn team Rosina Bernard (geel), Maya Agushi (blauw), Mick McCoy (rood) en hond Scruffs dus. Qua eigenschappen niet erg bijzonder.
Maar goed, ik zal het ermee moeten doen.

Crew


Qua 'toegewezen' krachten heb ik minder te klagen. Met een kracht van vier is ook Scruffs ook onmiddellijk inzetbaar.

Week 1

Week 1


Week 1 ken ik doorgaans als een gemakkelijke week, een soort cruise. Vandaag is alles anders uiteraard.
Mick McCoy laat zich op dag twee al grijpen door de octopus, gevolg: een totaal verlies aan zichtbare kracht (de bovenste dobbelsteen). Een dag later raken we de bovenste plank van het vlot kwijt en moet McCoy zich dus op halve kracht zien vast te houden aan het randje. Mick heeft betere dagen gekend.


Mick McCoy op de rand


Enfin, toch nog vier kracht over en de haai op redelijk veilige afstand. Op dag zeven moet Mick het vlot toch loslaten en komt terecht in school met kwallen. Om daarheen te komen moet viermaal worden gedobbeld en kan maximaal vier kracht worden verloren. Dat laatste lukt, Mick wordt viermaal gebeten, eenmaal in zijn bil.

Mick McCoy tussen de kwallen R.I.P.


Week 2
Exit Mick McCoy. Toch gloort er hoop aan de horizon (hoop, helaas geen hoopfiches).


Week 2


Week 2
Het reddingsschip nadert gestaag en de resterende drie overlevenden staan helemaal strak van de eigen kracht. Genoeg in ieder om met een goed gemoed de komende week aan te vangen.
Een dobbelspel blijft echter een dobbelspel. En omdat een zes nu eenmaal geen een is, laat Scruffs een mooie gelegenheid voorbij gaan de vaart van de reddingsboot aanzienlijk te versnellen.


Helaas


Het wordt de laatste dagen van week 2 niet beter op.


Problemen op komst


Niet alleen lijkt er een heuse inktvissenplaag te woeden, helaas blijkt ook de kwaliteit van vlot minder betrouwbaar dan berekend. Dol fijn is wel de opdringerige dolfijn bij wie een zes wel een een kan zijn, omgekeerd, en nog veel meer zelfs. Maar dat terzijde.


Het houdt niet op


De ellende geraakt in week twee in een stroomversnelling en de gevolgen zijn wegens een gebrek aan hoop (nou ja, hoopfiches dan) niet meer af te kopen.
Het vlot verliest achter elkaar twee planken, Rosina Bernard verdrinkt ter plekke. Vanwege alle emoties raakt hond Scruffs totaal uitgebuit vanwege komt op dezelfde dag als Rosina te overlijden.
Daarmee is Mayo Agushi de enige overlevende op het vlot met nog een volle week voor de boeg.

Week 3


Week 3


Even de feiten bij aanvang van week 3 op een rijtje: 1 overlevende, 1 kracht, 1 hoop, twee planken, vier haaien, een octopus en kwal. O ja, en een opdringerige dolfijn, dat dan weer wel.
Toch glijden de dagen voorbij zonder aan te veel schade aan te richt. Ondanks, of dankzij, de welhaast comateuze toestand van Mayo, wie zal het zeggen?
Begrijpen dat Mayo het zelf echter allang niet meer. De laatste dag van het logboek, dag twintig, geeft aan een dag over te slaan.


22 dagen?


Maar het logboek kent geen 22 dagen. Daar verandert zelfs een dolfijn niets aan. Verward legt Mayo zijn vermoeide hoofd op een oor, niet wetende wat de volgende dag zal brengen.
Veel is dat niet gebleken. Om 10.02 uur, vrijdagochtend, 6 november 1903 blaast de laatste overlevende van de Esparanza zijn laatste adem uit.

En, is het wat?
Jazeker. Ik heb hierboven iets de verhaallijn en sfeer proberen weer te geven. Want daar moet 21 Days het toch van hebben en daarin slaagt het ook. Het gaat bij 21 Days eigenlijk niet om winnen of gered te worden. Iedere keer een ander verhaaltje, daar is het eigenlijk om te doen.
Om dat te ervaren zal je 21 Days toch echt zelf moeten spelen. Dat is bij deze dan ook van harte aanbevolen.
5 
 Thumb up
1.00
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.