Recommend
13 
 Thumb up
 Hide
11 Posts

GrEEK Guild» Forums » Off Topic

Subject: Giants rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Vangelis Bagiartakis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
To Giants είναι το νέο παιχνίδι της Matagot που κυκλοφόρησε στην Essen.

Μπορώ να περικλείσω ολόκληρο το review σε μία και μόνο λέξη που κατά τη γνώμη μου περιγράφει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι:

Πανέμορφο!Ειλικρινά, κάθε φορά που σκέφτομαι το Giants αυτή η λέξη είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό. Και όχι άδικα. Αν κανείς προσέξει τα components του παιχνιδιού αυτού θα καταλάβει ότι η εταιρεία έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά ας πούμε πρώτα δυο λόγια για το παιχνίδι. Όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο, το παιχνίδι έχει να κάνει με τα τεράστια αγάλματα, στo λεγόμενo νησί του "Πάσχα". Οι παίκτες παίρνουν ο καθένας το ρόλο μιας φυλής και προσπαθούν να είναι αυτοί που θα χτίσουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα αγάλματα στο νησί.

Δε φτάνει όμως μόνο το χτίσιμο. Τα αγάλματα θα πρέπει να μεταφερθούν κιόλας μέχρι τα σημεία στα οποία θα στηθούν, κάτι που δυσκολεύει όσο μεγαλύτερα είναι αυτά. Εδώ είναι λοιπόν που καλούνται οι παίκτες να συνεργαστούν ώστε να ωφεληθούν από κοινού.Στην αρχή κάθε γύρου ο πρώτος παίκτης (αλλάζει με τη σειρά κάθε γύρο) ρίχνει τα ειδικά ζάρια του παιχνιδιού και ανάλογα με το τι φέρει, τοποθετούνται του αντίστοιχου μεγέθους αγάλματα στην άκρη του ταμπλό. Οι παίκτες τώρα καλούνται να bid-άρουν κρυφά tribe markers και εργάτες που θα βάλουν να "σκαλίσουν" τα εν λόγω αγάλματα. Τα αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και με τη σειρά που προκύπτει (όποιος έβαλε τα περισσότερα markers πάει πρώτος κ.ο.κ.) παίρνουν και από ένα άγαλμα. Για να το πάρουν όμως θα πρέπει οι εργάτες που έχουν bid-άρει να φτάνουν για να το σκαλίσουν. Τα μικρά αγάλματα θέλουν έναν εργάτη, τα μεσαία 2 ενώ τα μεγάλα απαιτούν 3. Αν λοιπόν κάποιος δε βάλει αρκετούς εργάτες είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς άγαλμα γι' αυτό το γύρο.

Στη συνέχεια οι παίκτες καλούνται να τοποθετήσουν τις φιγούρες τους πάνω στο ταμπλό. Μπορούν να τις βάλουν σ' όποιο εξάγωνο θέλουν, ο σκοπός όμως είναι να μεταφέρουν τα αγάλματα που σκάλισαν στη θέση που θα τοποθετηθούν στο νησί. Προσπαθούν λοιπόν να φτιάξουν μια μεγάλη αλυσίδα η οποία να καταλήγει σε κάποια ελεύθερη θέση. Στην αλυσίδα αυτή συμμετάσχουν εργάτες όλων των παιχτών μια και όλοι οφελούνται: Για κάθε εργάτη του που μεταφέρει κι ένα άγαλμα ο παίκτης παίρνει κι από ένα vp, εκτός και αν είναι δικό του το άγαλμα που μεταφέρεται. Στην περίπτωση αυτή δεν κερδίζει πόντους από τη μεταφορά, κερδίζει όμως όταν το τοποθετήσει, ανάλογα με τη θέση. Επίσης, όσο πιο μεγάλο είναι το άγαλμα τόσους περισσότερους εργάτες χρειάζεται για να μεταφερθεί. Όπως και στο σκάλισμα λοιπόν τα μικρά αγάλματα θέλουν έναν εργάτη σε κάθε εξάγωνο, τα μεσαία 2 ενώ τα μεγάλα από 3.Όλα τα αγάλματα θεωρείται ότι φτιάχνονται στο ίδιο εξάγωνο (στο λατομείο). Επειδή όμως πρέπει να μεταφερθούν από το λατομείο, όσο πιο μακριά τοποθετηθεί από αυτό ένα άγαλμα, τόσο περισσότερους πόντους δίνει. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι το άγαλμα, τόσο αυξάνονται οι πόντοι αυτοί (απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς και τη δυσκολία του να φτιάχτεί μεγάλη αλυσίδα που να μπορεί να μεταφέρει μεγάλα αγάλματα).

Πέραν από τους εργάτες, ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεση του και έναν αργηγό φυλής όπως και έναν μάγο. Αυτοί έχουν κάποιες έξτρα ιδιότητες. Ο μάγος πχ αν τοποθετηθεί σε κάποια συγκεκριμένα εξάγωνα προσφέρει και κάποια ανταμοιβή. Αν τοποθετηθεί για παράδειγμα σε εξάγωνο δάσους ο παίκτης παίρνει στη διάθεση του κάποια ξύλα που βοηθάνε στις μεταφορές (τα οποία όμως είναι περιορισμένα - όταν ξηλώσουν όλο το δάσος δεν υπάρχουν άλλα πια!), αν τοποθετηθεί στο χωριό ο παίκτης παίρνει άλλον έναν εργάτη στη διάθεση του, αν τοποθετηθεί στην καλύβα παίρνει ένα tribe-marker κ.ο.κ. Ο αρχηγός της φυλής έχει διπλό ρόλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως 3 εργάτες (μεταφέρει δηλαδή και μεγάλο άγαλμα μόνος του αν χρειαστεί) αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάποια από τις ιδιότητες του μάγου "σπάζοντας" μια πλακέτα με ιερογλυφικά. Οι πλακέτες αυτές αποκτώνται στη διάρκεια του παιχνιδιού δίνοντας tribe-markers και κάθε μία αποτελείται από 2 κομμάτια. Δίνοντας δύο λοιπόν θεωρείται ότι τη σπάει στη μέση ο chief και κάνει το "spell" σαν να ήταν μάγος. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιήσει κι αυτός τα εξάγωνα του μάγου, με τα αντίστοιχα ωφέλη.Εκτός από τα αγάλματα οι παίκτες (χρησιμοποιώντας το μάγο ή τον chief) μπορούν να φτιάξουν και "καπέλα" για τα αγάλματα τους τα οποία προσθέτουν πόντους. Μετακινούνται κι αυτά όπως τα αγάλματα και ισχύει και γι' αυτά ο ίδιος κανόνας. Όσο πιο μακριά μεταφερθούν από εκεί που φτιάχνονται, τόσο πιο πολλούς πόντους δίνουν.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίκτης τοποθετήσει έναν προκαθορισμένο αριθμό από αγάλματα. Τότε είναι που καταμετριώνται και οι πόντοι από τις θέσεις των αγαλμάτων και βγαίνει ο νικητής.Όπως ίσως να καταλάβατε το παιχνίδι είναι αρκετά απλό. Αυτό, σε συνδυασμό και με τα ωραία components, το κάνει ιδανικό για να παιχτεί με άτομα που δεν έχουν εμπειρία από επιτραπέζια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θέλει και τη σκέψη του. Από το bid-άρισμα στην αρχή του κάθε γύρου μέχρι και την τοποθέτηση των εργατών ο παίκτης καλείται να πάρει αρκετές αποφάσεις οι οποίες - ανάλογα και με τις πράξεις των άλλων - μπορεί να τους δώσουν ή να του χάσουν πολλούς πόντους.

Ας πάμε τώρα και στα components. Το highlight του παιχνιδιού είναι τα μικρά αγαλματάκια (τα οποία λέγονται Moai παρεπιμπτόντως). Είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και αρκετά πιστά στα αληθινά αγάλματα ενώ κτός από αυτά υπάρχουν και τα καπέλα που μπαίνουν από πάνω τους. Κάτι που προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ είναι οι κορμοι των δέντρων που έχει το παιχνίδι οι οποίοι (σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια) είναι πράγματι μικρογραφίες κορμών - μικροί ξύλινοι κύλινδροι δηλαδή βαμμένοι σκούρο καφέ.Ωραία προσθήκη είναι και η θήκη για τις μινιατούρες του παιχνιδιού. Μπαίνουν όλες εκεί μέσα κι απο εκεί τις παίρνει ο κάθε παίκτης όταν "αγοράζει" νέους εργάτες. Όσο για τις μινιατούρες να σημειωθεί ότι της κάθε φυλής είναι και διαφορετικές. Δεν είναι δηλαδή μόνο το χρώμα που τις διαφοροποιεί αλλά και οι πόζες.Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε και το πλαστικό tray που έχει μέσα το κουτί το οποίο χωράει ανετότατα όλα τα components του παιχνιδιού (ακόμα και τη θήκη για τις μινιατούρες - δε χρειάζεται να την αποσυναρμολογεί κανείς κάθε φορά). Επιπλέον, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία από κάτω, μία από τις θήκες είναι σε σχήμα αγάλματος.Το ταμπλό τέλος, είναι κι αυτο χάρμα οφθαλμών. Το νησί αποδίδεται πολύ πιστά (όπως μπορείτε να επαληθεύσετε με μια επίσκεψη στη wikipedia) ενώ έχει δωθεί πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια. Πραγματικά παρατηρώντας το κανείς από κοντά θα δει ιθαγενείς να περπατάνε σε μονοπάτια, πουλιά να πετάνε, εργάτες να δουλεύουν κλπ (καποιες από αυτες τις λεπτομέρειες φαίνονται και στην εικόντα με τα ξύλα πιο πάνω). Πάρα πολύ καλή δουλειά.Γενικά το Giants από την πρώτη στιγμή που το είδα στην Essen μου άρεσε πάρα πολύ. Πριν αποφασίσω να το πάρω όμως ήθελα να το παίξω για να δω αν αξίζει. Το έκανα και πράγματι, γι' αυτό που είναι (ένα light-to-medium παιχνίδι για όλη την οικογένεια) τα καταφέρνει μια χαρά. Μπορεί να μην έχει το βάθος κάποιων άλλων παιχνιδιών, έχει όμως να προσφέρει κάτι τόσο σε έναν έμπειρο gamer όσο και σε κάποιον που παίζει για πρώτη φορά τέτοιο παιχνίδι.

Αν θέλετε ένα παιχνίδι να το λιώσετε και να στείβετε το κεφάλι σας κάθε φορά που παίζετε, κοιτάξτε αλλού. Αν θέλετε ένα ελαφρύ παιχνίδι να μπορείτε να το παίξετε και με διαφορετικές παρέες, ρίχτε του μια ματιά, ίσως να σας αρέσει.
19 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Manos Velivassakis
Greece
Athens
Attiki
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb

Μου ήρθε ιδέα για Geeklist!

"How to create a Matrix for Ameritrashers"

 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Vangelis Bagiartakis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Το review αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά και ανέβηκε και στο entry του παιχνιδιού. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σε κάποια σημεία λέω 2-3 πράγματα παραπάνω ενώ έχω βάλει και περισσότερες φωτογραφίες. Όσοι ενδιαφέρονται ρίχνουν κι εκεί μια ματιά.
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
THE REVENGE OF THE GOLDFISH
Greece
Thessaloniki
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Με αφορμη την συναντηση της παρασκευης,θα γραψω την αποψη μου για το παιχνιδι,αφου το review αναλυει πολυ καλα τους μηχανισμους του παιχνιδιου.
Το giants ανηκει στην κατηγορια των παιχνιδιων που δεν εχει να προτεινει τιποτα καινουριο σε εναν παλιο gamer,ομως αυτο δεν σημαινει οτι ειναι κ ασχημο.
Κρυβει μεσα του στοιχεια πολυ καλης τακτικης πχ το πως θα τοποθετησεις τους εργατες σου,και πως θα διαχειρισθεις τις ελαχιστες ενεργειες που εχεις σε καθε γυρο.
Ο μηχανισμος του bidding ειναι λιγο επαναλαμβανομενος αφου δυσκολα καθε παικτης ρισκαρει να διαθεσει πολους εργατες κ μαρκες σ'αυτην την φαση.
Το μεγαλυτερο ελλατωμα του παιχνιδιου ειναι οτι ειναι αρκετα επαναλαμβανομενο οι 2-3 πρωτοι γυροι σ'αναγκαζουν να κανεις στανταρ κινησεις,δεν βλεπω να μπορεις να ξεφυγεις με καποιο αλλο τροπο.
Στημενο το παιχνιδι ειναι παρα πολυ ομορφο, τα component του ειναι πανεμορφα(εξαιρεση τα καπελλα που δεν κουμπωνουν με τιποτα),ενω κ το ταμπλω του ειναι της σχολης pillars of earth με λιγα λογια τελειο.
Αν το giants κυκλοφορουσε πριν μια δεκαετια,θα θεωρειτο παιχνιδι must για την συλλογη καθε gamer,τωρα πιστευω οτι θα χαθει μεσα στον κυκεωνα ολων αυτων των παιχνιδιων που μας κατακλυζουν καθε μερα.
Ενα καθαρο 6 σαν παιχνιδι το οποιο γινεται 7 για το component του.ΥΓ
Πιστευω οτι θ'αρεσει ιδιαιτερα στους fan του TIKAL κ του JAVA.
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Vangelis Bagiartakis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Ωραία τα σχόλια σου Κοσμά! Ναι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι λίγο επαναλαμβανόμενοι οι πρώτοι γύροι αλλά αυτό μπορεί να λυθεί. Όπως λέει και στο manual (σαν συμβουλή για να επιταχύνεις το παιχνίδι) δοκίμασε να ξεκινήσετε με 1 ή 2 παραπάνω εργάτες ο καθένας. Αν το κάνεις έτσι, έχεις αμέσως την "πολυτέλεια" να μην τρέξεις να μαζέψεις νέους εργάτες αλλά να επιδιώξεις και άλλα από τα special hexagons (πχ να μαζέψεις tribe markers, ξύλα, tablets κλπ). Στα παιχνίδια που έχω παίξει μέχρι στιγμής μόνο μια φορά έτυχε να κάνουμ όλοι ακριβώς το ίδιο και αυτό ήταν στον πρώτο γύρο. Μετά, έκανε ο καθένας και κάτι άλλο, ανάλογα με την τακτική που ήθελε να ακολουθήσει.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Michail Giannis
Greece
Athens
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Πρόσθατα έπαιξα το Giants με τον Avyssaleo.

Η γνώμη μου είναι οτι είναι ένα ωραίο και καλό παιχνίδι. Δεν είναι όντως, όπως λένε και παραπάνω, κάτι το τρελά καινοτόμο και φοβερό αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του παιχνιδιού.

Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι στην κλασσική γραμμή άλλων τέτοιου είδους.

Όμορφο ταμπλό, ωραίοι ιθαγενείς και πιστεύω οτι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κερδίσει κάποιος. Κάθε κίνηση μετράει και μπορείς να κερδίσεις απο τους άλλους αρκετά πράγματα αν συνεργαστείς ή παίξεις σωστά.

Μειονέκτημα για μένα: Δεν μου άρεσε σχεδόν καθόλου η διαδικασία bidding που είχε. Μπορεί να γίνουν τραγικά λάθη και να μείνεις πίσω αν δεν σου κάτσει καλά. Γενικά λίγο περίεργος μου φάνηκε και φανταστείτε οτι γενικά μου αρέσει ο μηχανισμός του bidding
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Manos Velivassakis
Greece
Athens
Attiki
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Έπαιξα κι εγώ χθες για πρώτη φορά το παιχνίδι και θα συμφωνήσω απόλυτα με τα προηγούμενα σχόλια των παιδιών και ειδικά του Κοσμά! Το σχόλιο ειδικά "αν είχε βγει 10 χρόνια πριν θα ήταν must" νομίζω ότι είναι και αυτό που περιγράφει καλύτερα την αίσθηση που αφήνει το παιχνίδι. Μπράβο τους πάντως για το κομμάτι της παραγωγής αλλά και για τον ωραίο συσχετισμό θέματος και μηχανισμών. Κατά τ'άλλα για εμένα είναι άλλο ένα παιχνίδι που πέφτει στην κατηγορία "Θα ξαναέπαιζα αν τύχαινε, αλλά δεν θα το ζητούσα από μόνος μου". Κι αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι φλότσα!

1 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Mikey Moose
msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Μπορεί να έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στα components, αλλά έπρεπε αυτά τα γαμημένα τα καπέλα ταίριαζαν καλύτερα στα κεφάλια.

Το παιχνίδι παρεμπιπτόντως μου άρεσε πολύ.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Vangelis Bagiartakis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Παιδιά, τα καπέλα που δεν κολλάνε στα κεφάλια τα αντικαθιστάει η εταιρεία. Τους στέλνετε ένα email και σας στέλνουν νέα που μπαίνουν μια χαρά στα αγάλματα.

2 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Nikos Chondroulis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Trying to find time to play...
Avatar
mbmbmbmbmb
Στο επίσημο site του giants βρήκα κανόνες για 2 παίκτες.
Θα το δοκιμάσω και θα μεταφέρω εμπειρίες.
Στην ουσία προστίθενται ουδέτεροι εργάτες που μετακινούνται με την χρήση των tribal markers και βοηθούν στις μεταφορές, μιας και με μόνο 2 φυλές στο ταμπλό υπάρχει έλλειψη χεριών.
2 players rules

Επίσης αν δίνεται σημασία στα errata να σας ενημερώσω ότι υπάρχει επίσημη διόρθωση στους κανόνες για την βαθμολόγηση. Πλέον τα ζευγάρια των Rongo tablets δεν δίνουν 3 πόντους στο τέλος του παιχνιδιού.
http://www.matagot.com/lesgeants/faq2_en.htm
5 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Nikos Chondroulis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Trying to find time to play...
Avatar
mbmbmbmbmb
Έπαιξα μία παρτίδα με τους κανόνες για 2 παίκτες.
Η αίσθηση που μας άφησε ήταν πολύ καλή.
Δεν νοιώσαμε ότι υστερεί το παιχνίδι από παρτίδες με περισσότερους παίκτες. Υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, παρόλο που, όπως ήταν λογικό, η δίοδος που ακολουθούσαμε ήταν πολλές φορές κοινή.

Το clue της υπόθεσης ήταν οι ουδέτεροι εργάτες που για να τους κινήσουμε έπρεπε να καταναλώσουμε tribal markers, ενώ στο τέλος του γύρου παρέμεναν στις θέσεις τους και μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε στον επόμενο γύρο. Τι γίνεται όμως όταν έχεις κάνει το σχέδιο σου συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων ουδέτερων εργατών, και ξαφνικά έρχεται ο αντίπαλος και σπάει την αλυσίδα μεταφέροντας κάπου άσχετα έναν από αυτούς; Χαμός!

Σίγουρα θα το ξαναπαίξω με 2 παίκτες
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.